Ljubav je slijepa, ružna i teška

Nisam siguran što se dogodilo s Five Ten-om, ali to više nije onaj brand koji sam imao u lijepom sjećanju. Rekao bih da mogu biti jako sretni što trenutno na tržištu nemaju ozbiljnu konkurenciju kada su u pitanju flat pedale. Također vjerujem da je odluka da počnu proizvoditi SPD gluposti bila najviše uvjetovana tržišnim SPD kolačem, čiji komad su htjeli imati po svaku cijenu. Dizajnerski smjer kojim su krenuli nakon Freeridera VXI nije nešto čime bi se trebali hvaliti. Kao da to nije dovoljno, imam dojam (i nisam jedini) da kupovina od strane Adidasa nije bila najbolji potez za Five Ten, jer je kvaliteta od tog trenutka drastično opala. Dovoljno drastično da to bude stavka kojoj će predstavnik Five Ten-a u vrlo kratkom razgovoru pokloniti jako puno pažnje. Dakle, osim gomile šavova koji bi trebali držati nove patike na okupu, shvatili su da Mi6 i nije bila najbolja ideja, te su na nove modele vratili S1 gumu. Dizajnerski još uvijek nisam presretan, ali recimo da je novi Freerider Pro mali korak na bolje. Puno veći korak na bolje je Freerider EPS, njihova prva prava patika za mokre i odvratne uvjete. Možda još ima nade?

Ono zbog čega još uvijek imam vjere u Five Ten su njihovi stari, klasičniji modeli poput visokog Freeridera i Impacta. Stoga, kada je došlo vrijeme za nove patike, pričekao sam nekoliko mjeseci do godine dana dok se cijene spuste na razumne iznose i kupio Sam Hill verziju Impacta. To je model koji je, uz neke manje promjene, ostao najsličniji starom Impactu. Koji mi je neobično prirastao srcu.

Impact collage

Prošlo je dosta vremena od posljednjeg para Sam Hilla i već sam zaboravio koliko su ružne i teške. Iako je ovo, do sada, najbolje izgledajući Hillov model, ne može se poreći činjenica da su patike, pa… Ružne? I glomazne. Svaka ima u prosjeku nešto više od 600 grama. Kada ih izvadite iz kutije, još onako friške, i pokušate ih saviti u predjelu prstiju, ubrzo shvatite da se to neće dogoditi. Ne tada i ne tijekom slijedećih tjedan dana nošenja. Nakon prvog tjedna torture patike konačno omekšaju i hodanje u njima postaje moguće, a prilikom pedaliranja više ne izazivaju odumrlost stopala. S vremenom i grip postaje sve bolji kako guma omekšava korištenjem. Guma je, na sreću, S1. Što znači, da će potrajati nekoliko godina ili dok se onaj pjenasti dio između đona i gornjišta ne odluči spontano raspasti, što je bila bolna točka svih Impacta do sada. Hoće li to biti slučaj i sa posljednjom Sam Hill verzijom, saznat ću prije ili kasnije. Nadam se, vrlo kasnije.

Sole Impact

Što se tiče onih manjih promjena koje sam spominjao, sve promjene su na bolje. Rupe za vezice, šavovi na najugroženijem dijelu, elastična traka za vezice (koja bi trebala postojati na svim patikama za pedaliranje koje imaju vezice), nepromočivi uložak i materijal otporan na vodu. Što može, a i ne mora značiti puno, jer materijal na jeziku ne dijeli vodootpornost s ostatkom gornjišta. Pozitivna promjena je i općenito manje materijala u unutrašnjosti patike, tako da sušenje više ne zahtijeva ni približno onoliko strpljivosti kao kod nekadašnjeg Impacta. Umjetni materijal gornjišta na prvi pogled izgleda glatko, ali u biti je nevjerojatan magnet za prašinu.

Ako imate normalno, pa čak i ravno stopalo, neće vam nedostajati potpore prilikom hodanja ili gaženja pedala, ali ako imate stopalo poput kokoši (kao npr. ja), Sam Hill nije idealna patika za vas. Što se širine tiče, rekao bih da više naginje onima s nešto užim stopalima.

Features collage

A što se tiče života na biciklu? Za bicikl koji vozim i za mjesta gdje vozim taj bicikl, ove patike su mi trenutno vrlo nepotrebne. Kao skupi terenci i pick-upovi Slavonskih poljoprivrednika, kupljeni nenamjenskim kreditima. Postoji li uopće neki dovoljno dobar razlog zašto ih nosim? Pa, kao što rekoh, prirasle su mi srcu. To su patike koje ili volite ili prezirete. Teško je biti nepristran kada je Impact u pitanju. Volim osjećaj sigurnosti koji pružaju mojim krhkim stopalima. Gotovo su neuništive. Pružaju odličan oslonac za pedaliranje na usponima i vrlo stabilnu platformu na spustevima. Ako tražite patiku koja daje više povratnih informacija ili koja će “zagrliti” pedalu, tražite dalje. Unatoč toj “odvojenosti”, grip je nevjerojatan i svečano prisežem kako je S1 najbolja guma za flat pedale. Ako Mi6 ima bolji grip, ne mogu reći da sam primjetio tu značajnu razliku, ali sam zato primjetio razliku u trajnosti. Mi6 je nešto jednokratno što bi trebali koristiti samo daunhileri koji si mogu priuštiti i ostale jednokratne pederluke poput jednokratnih guma.

Znao sam provesti i cijeli dan u njima na poslu ili pedalirajući po žegi i ne mogu se požaliti na očiti nedostatak ventilacije. Da, zna biti toplo u njima, ali ne toliko da moram kukati o tome. Ako nisu u pitanju japanke, uvijek ću prije izabrati obuću otpornu na loše vrijeme nego onu ograničenu na suho i pretežito sunčano vrijeme. Težina je nešto što je uvijek išlo u paketu s ovim patikama. Ali kada ih obujete, provedete malo vremena u njima i zaboravite na to da na nogama imate astronautsku obuću. Teže je zanemariti činjenicu da će te iste patike, kada dođu u kontakt s pedalama vašeg bicikla i time tehnički postanu dio njega, povećati težinu istog za 1200 grama. A to si mnogi biciklisti s digitalnim vagama koji drže do sebe, ne mogu dopustiti.

Da ne bude zabune, ovo nije bio review. Nisam sponzoriran od strane Five Ten-a (na čemu im se ovom prilikom zahvaljujem), niti se planiram prodati i reklamirati neke brandove na stranici, kao neki vrlo uspješni i vrlo pristrani blogeri kojima uopće ne zavidim. Samo sam pisao o nečemu što volim i nadam se da Impact u ovom obliku neće izumrijeti dok god budem mogao pedalirati.

Nema komentara

Objavi komentar